Vendéglista és meghívó átadás, avagy a násznép dilemma

esküvő szállással, esküvői helyszín, esküvői menü, szabadtéri esküvői helyszín

 

Vendéglista és meghívó átadás

Bizonyára Ti is úgy tervezitek az esküvőt, hogy nem lesz még egy ilyen az életetekben és bizony nem mindegy, kik vesznek körül, amikor elérkezik ez a különleges alkalom. A vendéglista ráadásul magában hordozza azt az információt, hogy milyen létszámmal terveztek, ez pedig meghatároz minden további teendőt.

Arról mindjárt az elején döntenetek kell, hogy szűk családi körben szeretnétek ünnepelni vagy világraszóló lakodalmat terveztek. Ha az esküvőhelyszín befogadóképessége nem korlátoz Titeket, mindez csak az elképzeléseitektől és persze az anyagi keretetektől függ. A neheze azonban csak ez után jön, hiszen össze kell írnotok, kik is alkossák a násznépet.

Így fog összeállni a tökéletes vendéglista

A legjobb, ha egy nyugis napon leültök és mindketten elkezditek sorolni, kik azok, akiket mindenképpen szeretnétek az esküvőn látni. Első körben a családtagok, közeli barátok szoktak felmerülni, ez a szűkebb kör, amit általában könnyű összeállítani, hiszen tudjátok jól, kik azok, akik fontosak a másiknak. A következő körben jöhet mindenki, aki még eszetekbe jut, távolabbi rokonok, kollégák.

Bár valószínűleg lesznek, akik nem tudnak elmenni, egy maximum létszámnak lennie kell, így hát jó, ha van a fejetekben néhány kérdés, amit megválaszoltok magatoknak mindenkivel kapcsolatban, akiben bizonytalanok vagytok. Olyasmiket érdemes átgondolnotok, mint hogy mikor találkoztatok utoljára és mindketten szeretnétek-e meghívni az illetőt.

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

Extra tippek, amik segíthetik a döntést:

  • Rendezetlen családi kapcsolatok szinte mindenkinél akadnak, ezért érdemes tisztáznotok, hogy akartok-e meghívni valakit pusztán az illendőség kedvéért.
  • Baráti kapcsolatok esetén jó szűrő lehet, ha alaposan átgondoljátok, hogy az adott személyre valóban barátként tekintetek-e vagy inkább haverról van szó.

Vendéglista és meghívó átadás

Ha nagyon nem sikerül dűlőre jutnotok, olyan egyszerű trükkök is segíthetnek, mint az, hogy megfordítjátok a kérdést, azaz átgondoljátok, hogy vajon Ti kapnátok-e meghívót az adott személytől. Olyan szokás is él, hogy akinek voltatok az esküvőjén, azt visszahívjátok, de kőbe vésett szabályok persze ezzel kapcsolatban sincsenek.

Mi legyen azzal a bizonyos plusz egy fővel?

Házasság, komoly kapcsolat esetén evidens, hogy a meghívás két főre szól, de más a helyzet akkor, ha valakinek épp nincs partnere. Ilyenkor rajtatok múlik, hogy felajánljátok a plusz egy fő lehetőségét vagy úgy vagytok vele, hogy csak azokkal szeretnétek ünnepelni, akiket magatok is ismertek. Bár az ilyesmi ritkán teremt vitás helyzetet, jobb előre átgondolni és már a meghívásnál tisztázni a kérdést.

A meghívó átadás is vethet fel kérdéseket

Az internet adta kényelem bizonyára a Ti életetekben is helyet kap, így felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e ebbe az irányba indulni az esküvői meghívókkal kapcsolatban is. Akad helyzet, amikor az online meghívó a legjobb megoldás, például külföldön élő rokonok, barátok esetén ezzel jártok a legjobban. Azonban azt javasoljuk, hogy akinek lehet, adjátok át személyesen, hiszen ezzel a kis gesztussal éreztetitek az illetővel, hogy fontos Számotokra.

A meghívón mindenképpen szerepeljen a dátum és a helyszín, illetve minden olyan információ, ami fontos lehet a vendégeknek a tervezés szempontjából. Ha például az esküvőhelyszínt szállással együtt szeretnétek lefoglalni, érdemes feltüntetnetek a meghívón, hogy ezt Ti álljátok vagy mindenki maga fizeti a szállásköltséget.

Célszerű a kitűzött dátum előtt 2-3 hónappal átadni a meghívókat, hogy mindenkinek legyen ideje beilleszteni a programot a teendői közé és felkészülni az eseményre. Ha a nagy nap a nyaralási főszezonra esik, esetleg valamilyen ünnephez van közel, még több időt érdemes ráhagyni, hogy senkinek se kelljen választani a korábban leszervezett programja és az esküvőtök között.

RSVP, avagy a visszajelzés jelentősége

 

Vendéglista és meghívó átadás

Készüljetek fel arra, hogy nem mindenki tud majd azonnal biztos választ adni, Nektek viszont kelleni fog a pontos vendéglista, hogy egyeztetni tudjatok az esküvői helyszínnel és ültetési rendet is készíthessetek. A szóbeli visszajelzés kevéssé követhető, különösen nagyobb létszám esetén, ezért a legjobb, ha a meghívó mellé adtok egy RSVP, vagyis visszajelző kártyát.

Mindenképpen tüntessétek fel, milyen módon kértek visszajelzést, és adjatok meg egy határidőt is. A helyszínek többsége 2-3 héttel az esküvő napja előtt végleges létszámot kér, és persze számolnotok kell azzal is, hogy valószínűleg akad majd, aki elfelejt visszajelezni, ebben az esetben Nektek kell a dolog végére járni, hogy biztosan ne legyen félreértés.

Ne feledjétek, a szívetekhez közel álló emberekkel együtt lesz tökéletes a nagy nap, ezért gondoljátok át alaposan a vendéglistát és szánjatok időt a kapcsolattartásra! Ha már tudjátok, mire vágytok és nagyjából mi az a létszám, amiben gondolkodtok, érdemes nálunk is körülnéznetek, hiszen könnyen lehet, hogy épp a Fenyőharaszt kastélyszálló az ideális helyszín Számotokra.

Polgári szertartás a szabadban, szállás a kastélyban, és mindez a legszebb esküvőhelyszínek egyikén, Budapest közelében. Kérjetek bátran ajánlatot!

 

Ajánlatkérésért kattints ide!