Tisztségek a nagy napon, avagy ki kicsoda az esküvőn?

esküvő szállással, esküvői catering, esküvői helyszín

eskuvoi-helyszin-4Az esküvő Rólatok szól, de nem kell minden feladatot a nyakatokba venni. Íme egy összefoglaló a legfontosabb tisztségekről, hogy dönteni tudjatok a szerepekről!

A nagy nap megszervezése elképesztően sok feladatot ölel fel, és bár egy jó esküvőhelyszín mögött komoly szervezők állnak, ne feledjétek, hogy a lebonyolítás sem könnyebb. No de épp ezért alakult ki az idők során számos esküvői tisztség; családtagokból, barátokból és szakemberekből álló csapat gondoskodik majd arról, hogy minden flottul menjen.

Régen viszonylag szigorú volt az esküvői etikett és a pároknak kevés mozgásterük volt abban, hogy kire milyen teendőt bíznak, ez azonban mára megváltozott és sokkal szabadabban lehet kezelni a kérdést. Dönthettek arról, hogy ki milyen szerepet kapjon, ehhez viszont jó, ha tisztában vagytok a legfontosabb tisztségekkel. Lássunk is neki!

Tanúk

A tanúk hivatalos feladata mindössze annyi, hogy a nevüket adják a házassághoz és aláírják az anyakönyvet, ám valójában ennél sokkal többről van szó. Két tanút kell felkérnetek, egyet a menyasszonynak és egyet a vőlegénynek, ők rendszerint a barátok, közeli családtagok, például testvérek közül kerülnek ki, hiszen ez mind közül a legfontosabb szerep.

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

A tanúk nem maradnak feladat nélkül már a menyegző előtt sem, mivel általában ők felelnek a lánybúcsúért, illetve legénybúcsúért, egy kis szervezői véna tehát nem árt. Ezen felül külön-külön feladata van a két tanúnak, nevezetesen az alábbiak:

  • A menyasszony tanúja segít öltözködni, szépítkezni, és készenlétben áll a ceremónia közben, ha netán felmerülne valami, amit el kell intézni.
  • Hagyományosan a vőlegény tanúja a helyszínre viszi a vőlegényt, vezeti a menyasszonyi autót, ő gondoskodik továbbá a virágok szállításáról.

Örömszülők

Manapság örömanyának és örömapának nevezzük a menyasszony, valamint a vőlegény szüleit is, ez azonban nem volt mindig így. Az 1900-as évek elejéig csak az ara szüleit nevezték örömszülőknek, sőt, egyes tájegységeken használatos volt a búsanya, búsapa kifejezés is rájuk. Az elnevezés onnan ered, hogy a húszas éveikben járó hajadonok vénlánynak számítottak, ez akkoriban még szégyenletes volt.

Az örömapa legfontosabb feladata, hogy oltárhoz vezeti a menyasszonyt és a kezét a vőlegénynek adja, ezzel megerősítve, hogy a gondjaira bízza, amivel tulajdonképpen hivatalosan is áldását adja a frigyre. Az elnevezés és a hagyományok ellenére ezt a tisztséget ma már megkaphatja egy fiútestvér, sőt, akár egy közeli barát is.

Koszorúslányok

eskuvoi-helyszin-5

A menyasszonyfektetésnek már nincs hagyománya, de amíg még élt ez a szokás, az egyik legfontosabb esküvői tisztség a nyoszolyóasszonyoké volt. A vetkőztetéstől a kontyolásig segítették az arát, rájuk volt bízva a kelengye szállítása és őrzése, valamint a lakodalmi kalács elkészítése is, mindez azonban már a múlté.

Ez a szerep ma a koszorúslányoké, a feladatok közül pedig annyi maradt meg, hogy a menyasszonyt és a vőlegényt kísérik. A koszorúslányok rendszerint az ara barátnői közül kerülnek ki, ám nevükkel ellentétben ezt a szerepet szintén nem csupán hölgyek birtokolhatják manapság. Gyakran a rokonságba tartozó gyerekek feladata, hogy a pár előtt vagy után vonuljanak a szertartáson.

Násznagy, vőfély és ceremóniamester

esküvői helyszínA násznagy hagyományosan egy rokon, esetleg a család egyik közeli barátja, de mindenképpen egy tekintélyes, rangos férfi. Ő egyfajta a szertartásmester, aki az előkészítéstől a lebonyolításig mindenben részt vesz, ezen felül rendezi a vagyoni kérdéseket, ez a tisztség azonban szintén átalakult az idők során, szerepét a vőfély vette át.

A vőfély, illetve női megfelelője, a nőfély kikéri a menyasszonyt, majd elsősorban szervezőként van jelen a nagy napon, tereli a násznépet, kézben tartja az eseményeket. A lakodalom ideje alatt is központi szerepe van, rigmusokban beszél, játékokat vezényel le, gondoskodik arról, hogy mindenki jól érezze magát. A vőfély kikerülhet a rokonságból, de akár hivatalos szakember is lehet.

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

A ceremóniamester egy modern vőfély, azoknak a pároknak a választása, akik a klasszikus szórakoztató szerep helyett egy újszerűbb megközelítést szeretnének. Ő lényegében egy rendezvényszervező szakember, aki azért felel, hogy minden a megbeszéltek szerint történjen, ha kell, megoldja a felmerülő problémákat és egyben gondja van a jó hangulatra is.

A szereposztás a Ti dolgotok!

Ha leegyszerűsítjük, egyedül a tanúknak van hivatalos szerepük is az esküvőn, ám mindenki, akit megbíztok valamilyen feladattal, azon fog dolgozni, hogy a nagy nap az első pillanattól az utolsóig felhőtlen legyen Számotokra. Reméljük, ez a rövidke ismertető segített, hogy könnyebben eligazodjatok a különféle tisztségek között és el tudjátok dönteni, kire milyen szerepet osztotok.

Most vetettétek bele magatokat a szervezésbe? Mit szólnátok, ha az esküvő egy kastélyban lenne és a hátteret egy gyönyörű, természetközeli hely adná a frigyhez? Jó helyen jártok, ha ilyesmiben gondolkodtok, a Fenyőharaszt kastélyszálló egyedülálló esküvőhelyszín Budapest közelében. Honlapunkon minden információt megtaláltok és ajánlatot is kérhettek, várjuk megkereséseteket!