Babonás vagy? Ezeket viseld az esküvőn!

esküvő szállással, esküvői catering, esküvői helyszín, esküvői menü, szabadtéri szertartás

eskuvoi-helyszin-1Ha még nem tudod, mit viselj a nagy napon, mutatjuk, hogyan csempéssz valami régit, újat, kölcsönt és kéket a ruhádba, de más babonákat is sorra veszünk!

Amint kitűztétek a dátumot és megvan az esküvői helyszín, egy sor kérdésben kell közösen döntést hoznotok, de hogy mit fogsz viselni, az csakis Tőled függ. Sokféle szempont merülhet fel a ruhával és a kiegészítőkkel kapcsolatban, ám most segítünk átgondolni a dolgot egy egészen új nézőpontból. Egy csokorba gyűjtöttük, milyen babonák lengik körül a nagy napot, és azon belül is az ara megjelenését.

Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék

Erről a négyesről már biztosan hallottál, az angolszász kultúra szimbólumairól van szó, amiknek azért kell felbukkanniuk valamilyen formában az öltözékben, mert az a boldog házasság záloga - legalábbis a babona szerint. Hazánkban is egyre több menyasszony állítja össze a ruháját úgy, hogy legyen benne valami régi, új, kölcsön és persze kék is. Lássuk, melyik miért fontos!

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

Valami régi

eskuvoi-helyszin-3A régi tárgyak összekötik a múltat a jövővel, hiszen az ara hajadon életét jelképezik, miközben a folytonosságra is emlékeztetnek. Ezek képviselik a szoros köteléket a menyasszony és a családja között, különös tekintettel az anyára és a nagymamára. Bár ezek a kapcsolatok az esküvőt követően sem veszítenek jelentőségükből, egészen új formát öltenek, a régi tárgyak ezt hivatottak szimbolizálni.

A hagyomány szerint az esküvőn felbukkanó „valami régi” egy antik családi ékszer vagy például egy fotós medál, de ha megvan és ráadásul tetszik, az anyukád, nagymamád fátylát is viselheted. Ha úgy érzed, ezek a családi relikviák sehogy sem passzolnak ahhoz a ruhához, amit megálmodtál, olyasmit is választhatsz, amiről csak Te tudod, hogy Veled van a nagy napon, ez lehet akár egy régi parfüm.

Valami új

Az új holmik a házassággal megkezdődő új életszakaszt testesítik meg a nagy napon. Ezekhez csupa pozitív üzenet kapcsolódik, hiszen a sikert, a szerencsét képviselik, ezzel együtt pedig a menyasszony házas életben való hitét és szép reményeit is szimbolizálják. Az új tárgyak a frissen létrejött, ám szétválaszthatatlan egységet jelentik, összességében tehát a házasság szentségére is utalnak.

Bármi tartozhat ide, amit az esküvőre vásárolsz, legyen az egy pár cipő, fehérnemű, de valamilyen kiegészítő, kesztyű, ékszer, akár maga a jegygyűrű is lehet. Új tárgynak tekintheted a kozmetikai holmikat, például egy rúzst, de olyan, egészen egyszerű dologra is gondolhatsz, mint egy szál frissen szedett vadvirág, ami tökéletesen passzol egy természetközeli esküvői helyszínhez.

Valami kölcsön

A kölcsön kapott holmi a barátságot szimbolizálja, azt a derűs nyugalmat, hogy a menyasszony feleségként is számíthat azokra, akik fontosak a hajadon életében és ha kell, meg fogja kapni a szükséges támogatást. A kölcsöntárgyat a hagyomány szerint olyasvalaki adja, aki már házasságban él, vagyis ez egyben a sikeres kapcsolatot is jelképezi.

Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a kölcsönholmi egy férjezett asszony tulajdona legyen, a legegyszerűbb, ha kérsz valami apróságot a barátnőid egyikétől vagy akár a testvéredtől, a lényeg, hogy ne felejtsd el visszaadni. Ám manapság már sokféle dolog szóba jöhet ebben a kategóriában, így például a bérelt menyasszonyi ruhát is tekintheted úgy, hogy kipipáltad a listádon a „valami kölcsönt”.

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

Valami kék

eskuvoi-helyszin-2Ez a szín a hűséget, tisztaságot jelképezte már az ókorban, és a mai napig ezeket az értékeket kapcsoljuk hozzá, nem véletlen hát, hogy a babona szerint is a menyasszonyi ruha kötelező eleme valami, ami kék. Olyan színről van szó, ami a keresztény kultúrában is jellegzetesnek számít, hiszen a kék színt szokás társítani Szűz Máriához, de a belső békét és a végtelent is szimbolizálja.

Tipikus „valami kék” egy ilyen színű harisnyakötő, de választhatsz például egy kékes árnyalatú virágot a hajadba vagy a csokrodba. Ha illik a ruhád stílusához, gondolhatsz olyasmire is, mint egy kék színű körömlakk, de lehet ez egy kristály ékszer, egy szemhéjpúder, sőt, ha extravagáns megjelenésre vágysz, egy kék cipő is.

6+1 babona a ruhával, cipővel, fátyollal kapcsolatban

  1. Úgy tartják, balszerencsés lesz a házasság, ha a vőlegény meglátja az arát a ruhájában még az esküvő előtt.
  2. Ha a menyasszony varratja a ruháját, nem vehet részt annak elkészítésében, mert az bánatot hoz a házasságba.
  3. A nyitott orrú cipő tiltólistás a babona szerint, mivel az azt jelenti, hogy kicsúszik a pár kezei közül a pénz.
  4. Ha a lakodalom estéjén cipőt cserél a menyasszony, akkor idővel a férj is le lesz cserélve, vagyis a házasság sikertelen lesz.
  5. A babona szerint kifejezetten jó döntés a fátyol viselése, mivel úgy tartják, az segít elűzni a rossz szellemeket.
  6. Csakis az ara veheti fel a fátylat, mert ha valaki más is felpróbálja, az el fogja csábítani a vőlegényt.

+ 1: Az esküvő előtt kizárólag akkor nézhet tükörbe a menyasszony, ha valamilyen kiegészítőt levesz magáról, különben szerencsétlenül alakul a házasság.

A babonák lehetnek elgondolkodtatóak vagy egyszerűen csak mulatságosak, a lényeg, hogy Te hogyan állsz a kérdéshez, hiszen számos egyéb dolog mellett ezen is múlhat, mi mindent viselsz majd életed egyik legszebb napján.

Még az elején jár a szervezés, és érdekelne Titeket egy különleges esküvői helyszín Pest megyében, szállással egybekötve? A Fenyőharaszt kastélyszálló otthont adhat a Ti esküvőtöknek is, nézzetek szét nálunk, és ha megtetszett a helyszín, kérjetek ajánlatot!