Ki és mi kapjon helyet az esküvői főasztalnál?

esküvői főasztal, esküvői főasztal dekoráció, esküvői főasztal díszítés, esküvői főasztal ülésrend

esküvői főasztal

A nagy nap legfontosabb része maga a ceremónia, amikor örök hűséget fogadtok egymásnak, a koccintásokat és gratulációkat követően azonban valami egész más veszi kezdetét. A nap többi része az önfeledt ünneplésről fog szólni, ezen belül pedig az egyik legfontosabb esemény az esküvői vacsora. Arról talán már sokat hallottatok, hogy az ülésrend megtervezése igazi kihívás, de mi a helyzet a főasztallal, ahol Ti magatok foglaltok majd helyet?

Arra mindenképpen készüljetek fel, hogy a vacsora ideje alatt minden szempár a Ti asztalotokat fogja pásztázni, ez pedig azt jelenti, hogy ezzel kapcsolatban is van mit megtervezni. Az egyik legfontosabb mindjárt az esküvői főasztal ülésrendje, aminek bizony megvannak a maga szabályai. Hogy miért fontos ez? Egyszerűen azért, mert a Hozzátok legközelebb állók alkotják majd az asztaltársaságotokat, és minden bizonnyal senkit sem szeretnétek megbántani.

Milyen a hagyományos és a modern ülésrend?

esküvői főasztal

Ha a hagyományos értékrend áll közel hozzátok, az ülésrendben is ezt érdemes követnetek. Ebben az esetben az esküvői főasztal úgy néz ki, hogy a vőlegény jobbján ül a menyasszony, mellette a vőlegény édesapja, a menyasszony édesanyja, majd pedig az egyik tanú. A másik oldal ugyanez fordítva, vagyis a vőlegény mellett balra foglal helyet az édesanyja, mellette a menyasszony édesapja és a sort a másik tanú zárja.

Természetesen nem kell ehhez ragaszkodnotok, ha modernebbe megoldásokat képzeltetek el a nagy napon. A modern verzió szintén arra alapoz, hogy a hölgyek és az urak felváltva helyezkednek el, a díszhelyek pedig ugyanúgy a Tiétek, azonban a két szülőpár tagjai egymás mellett ülnek. Ha a lehetőségek engedik, a tanúk párjai is helyet kaphatnak a főasztalnál, hiszen ők is épp úgy összetartoznak, mint Ti magatok és persze a szüleitek.

Legyen tervetek a különleges esetekre is!

Amennyiben valamelyikőtök, netán mindkettőtök szülei elváltak és az új pár, vagy párok is részt vesznek az esküvőn, a legszerencsésebb, ha mindannyian a közeli rokonokkal egy asztalhoz kerülnek. Ugyanez a helyzet akkor, ha az örömszülők valamelyike már csak a mennyekből tudja követni az eseményeket, ilyenkor szintén inkább az összes szülő egy másik asztalnál kapjon helyet.

A helyzetet még bonyolítja némileg, ha a papot is vendégül látjátok a vacsorán, hiszen ilyenkor neki is a főasztalnál vagy annak közelében illik helyet adni. Ha úgy érzitek, nincs meg a jó megoldás, üljetek négyesben a tanúkkal, de egyszerűen dönthettek úgy is, hogy senki más nem kap helyet a főasztalnál, csupán Ti ketten. A lényeg, hogy bármelyik verziót választjátok, a terveiteket osszátok meg előre az érintettekkel, így senkit sem fog meglepetésként érni az ülésrend.

Ha ezzel megvagytok, az már fél siker, de legalább ilyen fontos az esküvői főasztal díszítése, hiszen ez lesz majd az egész lakodalom legfőbb éke. Mivel mindenki erre az asztalra lesz kíváncsi, érdemes gazdagabb dekorációban gondolkodni, mint a vendégasztalok esetében. Fontos ugyanakkor, hogy a különleges, stílushoz illeszkedő díszítés nem egyenlő a giccsel.

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

A dekoráció sosem egyetlen, mindent uraló dísz!

esküvői főasztal

Azt mindjárt az elején le kell szögezni, hogy a lényeg a harmonikus összkép, ha ilyenre vágytok, semmiképp se akarjátok lezárni a dekoráció kérdését egyetlen csodás dísszel. Minden az ízléses terítéssel kezdődik, a jól megválasztott abrosz és asztali futó párosa lenyűgöző alapot teremthet, ezt egészíti ki egy igazán szép étkészlet, az evőeszközök, poharak és persze a szalvéták.

Ne feledjétek, a látványvilágba beletartozik a háttér is, ide választhattok például virágfalat, boldogságkaput, fényfüggönyt vagy bármi mást, ami passzol a tematikába és az esküvőhelyszín hangulatához is jól illik. A java pedig még csak most következik, hiszen az esküvői főasztal dekorációja lesz, ami igazán vonzza a tekinteteket. A klasszikus megoldásokat is lehet variálni egy rafinált csavarral, íme pár változat, ami talán elnyeri a tetszéseteket!

Főszerepben a papír

A papír sokféle formát ölthet, az ültetőkártyáktól kezdve egészen az itallapokig bármilyen papírdekoráció kerülhet az asztalra, ami egyben funkcióval is bír. Ez lehet például kraft papír, ami nem csak natúr színe miatt mutat jól, hanem egyben környezetbarát is. Persze díszíteni ezt is lehet és érdemes is, a kalligrafikus tipográfia máris különlegessé teszi, de bátran lehet variálni a színeket, formákat, jöhetnek a szalagok, sőt, akár még viaszpecsétek is.

Virág, virág és virág

Az élővirág megunhatatlan dekorációja az esküvőknek, és természetesen van helye a főasztalon is. A kompozíciót alkothatják ugyanolyan virágok, mint amik a menyasszonyi csokorba kerülnek, de jöhet bármilyen variáció, a lényeg, hogy a stílus és a színvilág összhangban legyen az uralkodó hangulattal. Érdemes elgondolkodni a szárított virágokon, amik nem kevésbé szépek, de kevesebb velük a gond, és ott vannak a selyemvirágok, amik a praktikusság netovábbjai.

Made with Love

Egy igazán romantikus, természetközeli esküvőhelyszínhez a kézműves dekorációs elemek passzolnak a leginkább. Ezek lehetnek bármilyen díszek, akár olyanok is, amik funkciót kapnak, minden csak a fantáziátokon múlik - és persze a kézügyességeteken, ha úgy döntötök, hogy Ti magatok készítitek a dekorációt, merthogy ez is lehetőség ám, nem is akármilyen! A makramé, origami, agyagozás és decoupage technika csak néhány azok közül, amik remekül mutathatnak a főasztalon.

Ugye, hogy bőven van mit megtervezni a főasztallal kapcsolatban is? De azt ugye tudjátok, hogy ezzel csakis akkor érdemes foglalkozni, amikor az esküvőhelyszín már le van fixálva? Ha Nektek még nincs meg a tökéletes, talán épp a Fenyőharaszt kastélyszálló lehet az, ismerkedjetek meg szolgáltatási palettánkkal, merüljetek el a fotótár részleteiben, és keressetek minket bátran!

 

Ajánlatkérésért kattints ide!