Hagyományos vagy modern esküvői menüsor legyen?

esküvői catering, esküvői menü, esküvői vacsora

esküvői menüsorHa még nem döntöttétek el, hogy milyen ételek alkossák a menüsort, Nektek szól rövid összefoglalónk, ami talán segít megtalálni a tökéletes megoldást!

Amikor kezdetét veszi a szervezés, egy elképesztően izgalmas és gyönyörű, ámde fárasztó időszak elé néztek, hiszen lesz a kezetekben egy meglehetősen hosszú lista a teendőitekkel. Az első helyen minden bizonnyal az esküvőhelyszín kiválasztása fog szerepelni, de a menüsor megtervezése is ott szerepel majd a legfontosabb feladatok között, hiszen ez is olyasmi, ami rányomja a bélyegét az egész eseményre.

A közösen elfogyasztott vacsora és az azt kísérő nagy koccintások szervesen kapcsolódnak az ünnepléshez, és bár itt is a Ti elképzeléseteknek kell érvényesülnie, a vendégek igényeit sem hagyhatjátok figyelmen kívül. Éppen ezért olyan nehéz feladat ez - talán nehezebb, mint amilyennek gondolnátok.

Az első, amiben döntenetek kell majd, hogy hagyományos vagy inkább modern legyen az esküvői menü, hiszen erre épül majd minden további. Nem volt ez azonban mindig így, és ahhoz, hogy teljes képet kapjatok, először repüljünk vissza egy kicsit az időben, és nézzük meg, hogyan készültek a házasságkötésre őseink!

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

Lakoma a szülőknél? Ma már szóba sem jöhet ilyesmi!

A szervezési teendőkben régen a család játszotta a főszerepet, az ünnepi lakomát a menyasszony szüleinél tartották, a rokonság pedig segített, ahol tudott, így állt össze végül a menüsor. Bár rengeteg szokást őrzünk ezekből az időkből, szerencsére azonban ez nincs köztük. Ma már egyetlen pár sem számol azzal, hogy a szülők gondoskodnak a vendéglátásról, és ez így van jól, hiszen a legjobb, ha mindenki felhőtlenül élvezheti a nagy napot. Na és a menü?

Hajdanán természetesen nem az egyedi elképzelések, hanem az évszak döntött arról, hogy mi kerül a tányérokra. Nyáron az épp aktuális zöldségekből, gyümölcsökből készültek könnyedebb ételek, télen pedig a húsközpontú, nehezebb fogások kapták a főszerepet. A modern esküvők már ettől is nagyon távol állnak, hiszen az év bármely szakában be lehet szerezni az alapanyagokat a legkülönfélébb ételekhez, így minden csakis azon múlik, mit szeretnétek.

Akkor mégis mi számít hagyományos menüsornak?

esküvői menüsorNapjainkban általában a leves, főétel, desszert hármasa alkotja a menüsort, ezt tekintjük hagyományosnak. Bár leves helyett felmerülhet a hideg vagy meleg előétel lehetősége is, a párok döntő többsége nem ebben gondolkodik, egyszerűen azért, mert nem ez vág egybe a magyar konyhával és szokásokkal. Tudjuk jól, hogy nincs vasárnapi ebéd leves nélkül, akkor miért hiányozna az esküvői vacsoráról, nem igaz? Az újházi tyúkhúsleves biztos befutónak számít, ezt bátran állíthatjuk.

A hagyományos menüsorban a főétel sosem egyetlen fogást jelent, hanem komplett bőségtálakat különféle sült és rántott húsokkal, többféle körettel és savanyúsággal, amiből mindenki kedvére szemezgethet. A desszert jóformán bármi lehet, ezt a kérdés általában szabadabban kezelik a párok.

Ha nem tudtok azonosulni a tradicionális fogásokkal

Nálatok nem szokott leves kerülni az asztalra, és a rántott ételeket is messziről elkerülitek? Akkor bizony az esküvői menüsort sem alkothatják ilyen fogások, hiszen a főszereplők mégiscsak Ti magatok lesztek, azon a bizonyos napon értetek lesz minden. Ennek megfelelően a menüben felbukkanhatnak nemzeti eledelek, elegáns köntösbe bújtatott street food ételek, de akár igazi Michelin-csillagos élményben is részetek lehet, ha arra vágytok.

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

Ha a modern és a hagyományos között szeretnétek egyensúlyozni, az is lehet egy opció, hogy a vacsora marad az, amire mindenki számít, az éjféli menü viszont valami alternatív. „Második vacsoraként” általában töltöttkáposztát szolgálnak fel, helyette viszont gondolkodhattok valami egészen másban, sokan választanak például hidegtálat vagy akár pizzát, de jöhet bármi, amiről úgy vélitek, hogy passzol az alkalomhoz.

Allergia, speciális étrend? Erre is gondoljatok!

esküvői menüsorSajnos mostanában rengetegen küzdenek valamilyen ételallergiával, így szinte borítékolható, hogy a Ti vendégeitek között is akad, akinek a szervezete nem tolerálja a tejtermékeket, a lisztet vagy éppen a szóját. Bár egy igazán jó esküvői helyszín mindenféle kívánságra nyitott, a keresztszennyeződések elkerülését nem feltétlenül tudják biztosítani a konyhán, erről tehát mindenképpen érdemes tájékozódnotok.

Ezen felül ott a számtalan speciális étrend, könnyen lehet, hogy a násznép tagjai között akad vegetáriánus vagy éppen vegán. Mivel az érintettek általában szigorúan tartják magukat ahhoz, hogy mit fogyasztanak és mit nem, ezt is illik tiszteletben tartani. Nem lehet és nem is kell mindenkinek külön menüsorral készülni, de érdemes előzetesen egyeztetni a vendégekkel, hogy mi az, ami belefér.

Alakul már, hogy mi minden kap majd helyet a menüsorban? Na és hogy álltok a helyszínválasztással, már tudjátok hol, hogy hol mondjátok ki a boldogító igent? Ha mindig is úgy képzeltétek, hogy az esküvő egy csodaszép parkkal körülölelt kastélyban lesz, akkor mindenképpen nézzetek szét nálunk! A Fenyőharaszt kastélyszálló gyönyörű hátteret adhat a ceremóniához és egyúttal a vendégek szállását is letudhatjátok! Jól hangzik? Keressetek minket bátran és kérjétek egyedi ajánlatunkat!