Esküvői illemkódex: hogyan kezeljétek a kényes témákat?

erdei esküvői helyszín, esküvő szállással, esküvői helyszín, esküvői meghívók, esküvői menü

Esküvői illemkódex

Tudjátok, hogyan állítsátok össze okosan a vendéglistát, miként kezeljétek a pénzkérdést és mi az illendő válasz a kíváncsiskodóknak? Íme egy kis segítség!

A jegyesség egy izgalmas és boldog időszak, ám ahogy belefogtok az esküvőszervezésbe, akad majd néhány kihívás és bizony arra is fel kell készülnötök, hogy betolakodik néhány kényes kérdés az életetekbe. Hogyan kezeljétek ezeket a helyzeteket elegánsan és udvariasan? Az alábbiakban ebben szeretnénk egy kicsit segíteni, hogy a szervezés stressztől és sértődésektől mentes legyen. Lássuk!

Hogyan osszátok meg a házasság hírét?

Az online világ térnyerése sok szempontból kedvező, mégis akadnak helyzetek, amikor óvatosan kell bánni a közösségi oldalak használatával. A közeli ismerőseitek valószínűleg nem vennék jó néven, ha a Facebookról tájékozódnának az esküvőtökről, ezért a legjobb, ha először az összes fontosabb családtaggal és baráttal megosztjátok a hírt, lehetőleg személyesen. Amikor pedig már mindenki tudja a titkot, nyugodtan szétkürtölhetitek a közösségi médiában.

Kit hívjatok meg az esküvőre?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amellyel a házasulandók szembesülnek, hiszen a vendéglista összeállítása a legnehezebb feladatok egyike. Sok tényezőt kell figyelembe vennetek a költségvetéstől az esküvőhelyszín befogadóképességén át a személyes preferenciákig, és húznotok kell egy határt, hogy ki jöhet és ki az, aki már nem fér bele. Hogyan csináljátok?

Ajánlatkérésért kattints ide!

Íratlan szabály, hogy akinek voltatok az esküvőjén, azt illik visszahívni, illetve aki a lánybúcsúra, legénybúcsúra meghívást kap, azt szintén szokás vendégül látni a nagy napon. A szűk családi körnek ott a helye, kivéve, ha jó okotok van arra, hogy valakit nem szeretnétek az esküvőn látni. A távolabbi rokonok, barátok és munkatársak esetében viszont lazábban kezelhetitek a dolgot, csak azt hívjátok meg, akivel tényleg együtt szeretnétek ünnepelni a boldogságotokat.

Hogyan mondjatok udvariasan nemet?

Esküvői illemkódex

Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy távolabbi ismerős is tudomást szerez az esküvőtökről és nem szeretné kihagyni, viszont nem fér bele a vendéglistába, vagy egyszerűen nem szeretnétek meghívni. Ez az egyik legkényesebb helyzet, hisz minden bizonnyal senkit sem szeretnétek megbántani. Íme néhány tipp, hogyan kezeljétek a szituációt:

  • Az őszinteség a legjobb út. Magyarázzátok el, hogy a vendéglista korlátozott, és nem tudtok mindenkit meghívni, akit szeretnétek. Ne találjatok ki kifogásokat és ne ígérjetek olyat, amit nem tudtok teljesíteni.
  • Legyetek következetesek! Ha egy bizonyos körből senkit sem hívtok meg, ne tegyetek kivételt. Ha pedig valakit szeretnétek látni az esküvőn, ne felejtsétek el a partnerét is meghívni.
  • Próbáljatok empatikusak lenni. Ha valaki csalódott vagy sértett, hogy nem kapott meghívót, hangsúlyozzátok, hogy fontos számotokra az illető, és szeretnének vele találkozni más alkalommal.

Hogyan kezeljétek a pénzkérdést?

Az esküvő költsége gyakori vitaforrás a jegyespárok és a családtagok között. Hogyan beszéljetek a pénzről okosan? Összegyűjtöttünk néhány támpontot, ami segíthet stresszmentessé varázsolni a költségvetés körüli kérdéseket:

  • Állítsatok fel egy reális költségvetést, és osszátok meg a családtagokkal, akik szeretnének hozzájárulni az esküvőhöz. Ne fogadjatok el több pénzt, mint amennyire szükségetek van, és ne költsenek többet, mint amennyit megengedhetnek magatoknak.
  • Ha valaki anyagi segítséget ajánl fel, köszönjétek meg és fogadjátok el, ha megfelel a terveiteknek. Ha viszont nem, mondjatok nemet udvariasan és magyarázzátok el, miért nem tudjátok elfogadni. Ne kérjetek pénzt és ne vegyétek evidensnek, hogy valaki segít.
  • Legyetek diszkrétek és tiszteletteljesek. Ne dicsekedjenek a költségekkel, de ne is panaszkodjatok ezzel kapcsolatban. Végül pedig ne hasonlítsátok össze az esküvőtöket másokéval, és semmiképp se ítélkezzetek mások költségvetése felett.

Ajánlatkérésért kattints ide!

Ki fizesse az extrákat az esküvőn?

Esküvői illemkódex

A legjobb, ha a vendégeknek semmit sem kell fizetniük. Érdemes elkerülni mindent, ami plusz költséget és váratlan meglepetést jelenthet a helyszínen, például a fizetős italbár nem szerencsés megoldás. Ez alól persze kivétel lehet, ha az esküvőhelyszínt szállással együtt foglaljátok. Tisztázzátok előre, hogy ki állja a szállás költségét és nagyjából mire lehet számítani, hisz a vendégeknek sem mindegy, mennyit fizetnek a nászajándékon, úti költségen túl.

Hogyan válaszoljatok az indiszkrét kérdésekre?

A szervezés ideje alatt felmerülhetnek kérdések a házassággal, gyerekvállalással kapcsolatban, amiket kényelmetlennek éreztek. Szinte biztosan akad majd ismerős, aki szeretne a kelleténél jobban belelátni a közös életetekbe, és teljesen rendjén van, ha nem osztotok meg mindent a kíváncsiskodókkal. Hogyan válaszoljatok ezekre a kérdésekre anélkül, hogy megbántanátok a másikat?

  • Csak határozottan! Ha nem akartok válaszolni egy kérdésre, egyszerűen mondjátok meg, hogy ez a téma nem tartozik az illetőre, vagy még nem döntöttetek róla. Mondjatok valami általánosat, vagy váltsatok témát.
  • Legyetek humorosak és lazák. Ha nem szeretnétek foglalkozni egy kérdéssel, akkor vessetek be humoros vagy ironikus válaszokat, amelyek frappánsan lezárják a témát. Például: Mikor jön a baba? Amikor a gólya elhozza.
  • Nyitottság és tolerancia! Ha nem zavar Titeket a kérdés, válaszoljatok, de ne adjatok ki olyan információkat, amik sértőek vagy kellemetlenek lehetnek, pláne akkor, ha tudjátok, hogy más állásponton vagytok, mint a kérdező.

Reméljük, ezek a tippek segítenek könnyedebbé varázsolni a szervezés időszakát, de ne feledjétek, nincsenek kőbe vésett szabályok, a lényeg, hogy élvezzétek a készülődést. Az álomhelyszínből viszont ne engedjetek! Ha egy kastélyt szeretnétek esküvőhelyszínnek, netán szabadtéri polgári szertartásra vágytok, talán épp a Fenyőharaszt kastélyszálló, amire szükségetek van. Nézzetek szét nálunk és kérjetek bátran ajánlatot!