Eljegyzési szokások régen és ma

esküvő szállással, esküvői helyszín, kastélyszálló esküvői menü, Szállás az esküvő helyszínen

természetközeli esküvő helyszín

Ti talán már túl vagytok az eljegyzésen, de egy kevés könnyed érdekesség nagyon jól tud esni, miközben a nagy napra készültök. Ezt hoztuk most Nektek!

Az eljegyzés fontos mérföldkő a párkapcsolatban, amikor a szerelmesek elkötelezik magukat egymás mellett és elkezdik megtervezni a közös jövőt. Ha a Ti életetekben most érkezett el ez, és máris esküvőhelyszín után kutattok, pontosan tudjátok, milyen izgalmas is ez az időszak. Ám mielőtt belevetnétek magatokat a szervezési teendőkbe, engedjetek meg magatoknak egy kis képzeletbeli utazást a múltba. Nézzük, milyen szokások övezték az eljegyzést régen és milyen trendek vannak ma!

Csak hivatalosan, avagy a lánykérés múltja

Talán nehéz elképzelni, de a lánykérés régen abszolút hivatalos és komoly esemény volt, ami korántsem olyan romantikus körülmények között zajlott, mint napjainkban. A férfi először kiszemeltje apjától kért engedélyt, és csak akkor kerülhetett sor a lánykérésre, ha az apa beleegyezett. A vőlegény egyedül vagy olykor saját szüleivel együtt látogatott el a lányos házba, ahol átnyújtotta a menyasszonynak az eljegyzési gyűrűt, ami a bal kéz gyűrűsujjára került.

erdei esküvő helyszín

Ez általában egy gazdagon díszített aranygyűrű volt, ami elsősorban a vőlegény gazdagságát hivatott kifejezni. Érdekesség, hogy az eljegyzési gyűrűt a menyasszony nem vehette le az ujjáról, mert az rossz szerencsét jelentett volna. Ugyanakkor nem ez volt a gyűrű végleges helye, hisz az esküvő napján átkerült a jobb kéz gyűrűsujjára, és ott is maradt, míg a halál el nem választotta egymástól a párt - hisz válásról akkor szó sem lehetett.

No de térjünk vissza az eljegyzéshez, az ugyanis nem ért véget a gyűrű felhúzásával. A lánykérés után a pár családi körben, olykor a barátokkal együtt kisebb ünnepséget tartott, amelyet hagyományosan a lányos házban rendeztek meg. Az eljegyzési vacsorán a menyasszony szülei sütöttek-főztek, többfogásos menüvel vendégelték meg az egybegyűlteket, az italokról pedig a vőlegény szüleinek kellett gondoskodnia.

Az eljegyzési vacsorán a vőlegény virágcsokrokkal köszöntötte a menyasszonyt, az örömanyát, a nagymamákat és a saját édesanyját, valamint rendszerint egy-egy üveg italt adott az örömapának és a nagypapáknak. A vacsorán a vőlegény hivatalosan is megkérte a menyasszony kezét, a vendégek pedig rövid pohárköszöntőt mondtak az ifjú párra és megáldották őket, hogy a házasságukat boldogság és szerencse kísérje.

Ajánlatkérésért kattints ide!

Míg ma az eljegyzés színtiszta romantika

A lánykérés napjainkban sokkal lazább és személyesebb esemény, amelyet a saját ízlése és kreativitása szerint alakít ki a vőlegény. Nem feltétlenül, sőt, a legritkább esetben kéri a lány apjának engedélyét, inkább közvetlenül a menyasszonyhoz fordul és neki teszi fel a kérdést. A lánykérés egy romantikus helyszínen, meglepetésszerűen szokott történni és négyszemközt hangzik el először az a bizonyos igen.

Az eljegyzési gyűrű manapság jellemzően egyköves, de nem feltétlenül kell annak lennie, ahogy az anyag és a díszítés is változatos lehet, a menyasszony ízlése a mérvadó. Bár sok vőlegény még mindig drága ékszert választ szíve hölgyének, ennek már nincs olyan jelentősége és háttértartalma, mint régen. A menyasszony a bal keze gyűrűsujjára húzza fel a lánykérés szimbólumaként szolgáló ékszert, az esküvő napján pedig a közösen választott karikagyűrű is a helyére kerül.

A párok többsége megőrizte a szokást, hogy az eljegyzést kisebb ünnepség követi, ezt azonban már nem feltétlenül a lányos házban, inkább egy külső helyszínen, például egy étteremben szokták megrendezni. Az eljegyzési vacsorán a pár és a szülők érkeznek elsőként, hogy fogadják a vendégeket, akik között lehetnek távolabbi rokonok és barátok is. Az alkalomra még mindig illik kisebb ajándékkal készülnie a vőlegénynek, de ezeket a szabályokat is sokkal tágabban értelmezik a párok.

Láthatjátok, hogy az idők folyamán sokat változtak az eljegyzés körüli szokások, ami már önmagában is érdekes, de hoztunk Nektek még egy kis csemegét!

3 különös eljegyzési szokás a nagyvilágból

esküvő kastélyban

  1. Svédországban a pár egymásnak ad eljegyzési gyűrűt. Általában egyszerű aranygyűrűkről van szó, amit a menyasszony a bal keze gyűrűsujjára húz fel, a vőlegény pedig a jobb kezére. Az esküvő napján az ara egy másik gyűrűt is kap, a vőlegény viszont nem kap újat, megtartja az eljegyzési gyűrűjét, számára az marad a házasságkötés szimbóluma.
  2. Indiában az eljegyzés szent esemény, amelyet gyakran a családok szerveznek meg. A vőlegény és a menyasszony megcseréli a gyűrűket, amiket a szülők és a papok is megáldanak, ezen felül az arát hennával díszítik, a szerencse és boldogság szimbólumait festik rá. Az eljegyzés után a pár nem találkozhat egymással az esküvőig, amely akár több hónapig is eltarthat.
  3. Mauritániában a menyasszonyt a lánykérés után egy különleges „táborba” küldik, ahol a női rokonok és barátok gondoskodnak róla. A cél az, hogy a menyasszonyt minél jobban felhizlalják, mert a helyi kultúra a teltkarcsú nőket tartja vonzónak és egészségesnek. Emellett arra is megtanítják az arát, hogyan viselkedjen a férje mellett, hogyan legyen jó feleség.

Ajánlatkérésért kattints ide!

Szerencsére itthon mindenben Ti döntötök és egy pillanatra sem kell megválnotok egymástól a szervezés időszakában. A legnagyobb feladatotok, hogy megtaláljátok az ideális esküvői helyszínt, tudjátok, azt, amit akkor láttok, amikor behunyjátok a szemeteket. Hisz az álomhelyszín létezik, és talán épp a Fenyőharaszt kastélyszálló az! Miért is ne lehetne az esküvő egy kastélyban, ahol adott a csodálatos környezet és még szállás is van? Ha tetszik az ötlet, kérjétek ajánlatunkat!