Esküvői forgatókönyv: A tökéletes nap titka

erdei esküvői helyszín, esküvő szállással, esküvőhelyszín szállással, esküvői helyszín, kastély esküvő

Esküvői forgatókönyv

Az esküvő nem egy hollywoodi film, de a forgatókönyv elengedhetetlen ahhoz, hogy meglegyen a happy end!

Az a bizonyos nap minden bizonnyal számotokra is a legkülönlegesebbek egyike lesz, amikor arra vágytok, hogy az első pillanattól az utolsóig minden tökéletesen sikerüljön. Bár szükségetek lesz egy pici szerencsére is, ha egy jól kidolgozott forgatókönyvvel a zsebetekben érkeztek az esküvőhelyszínre, sokat tehettek azért, hogy minden gördülékenyen menjen.

A forgatókönyv elkészítése ugyanis jóval több, mint holmi unalmas adminisztrációs feladat, és bizony többet kell tennetek annál, mint hogy letöltötök egy minta tervet. De miért olyan fontos mindez, mi minden szerepel egy jó forgatókönyvben, és hogyan kerülhetitek el a leggyakoribb bakikat? Ezt mind megmutatjuk most következő bejegyzésünkben!

Amiért a forgatókönyv nem hiányozhat

Számos esemény követi egymást a nagy napon, a ceremóniától az esküvői vacsorán át egészen a hajnalig tartó mulatságig, és bizony ennyi mindent koordinálni komoly kihívás. A forgatókönyv viszont pontosan meghatározza, melyik mozzanatra mikor kerül sor, ami a legnagyobb segítség számotokra, hogy elkerüljétek a fölösleges stresszt. Egy papír alapú mankó, amire támaszkodhattok.

A pontos tervezés azonban nem csak a ti dolgotokat könnyíti meg. Gondoljátok csak végig, mennyi szolgáltató dolgozik majd azért, hogy minden jó sikerüljön! A fotóstól a zenekarig mindenki útmutatást igényel, amit meg is tudtok adni, hiszen a forgatókönyvben rögzített időpontok biztosítják, hogy mindenki tudja, mikor és hol kell lennie.

Végül jó, ha a vendégek is tudják, mire számíthatnak; könnyebben tudnak tervezni és biztosan nem maradnak le a legfontosabb pillanatokról. Ez persze nem jelenti ezt, hogy a násznép minden tagjával meg kellene osztanotok a forgatókönyvet, annyi épp elegendő, ha a vendégek nagyvonalakban ismerik a tervet, így a meglepetés öröme sem vész el.

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

Mit tartalmazzon, hogyan épüljön fel?

A forgatókönyv lényegében egy ütemterv, ami akkor jó, ha a legapróbb részleteket is tartalmazza, hogy ne érjen benneteket váratlan meglepetés. Az időbeosztás jó alap ehhez, de önmagában kevés, fontos, hogy egy helyen rögzítsétek az összes fontos információt. Az alábbiak feltétlenül kapjanak helyet a forgatókönyvben:

  • Időrend: Nem elég, ha tudjátok, hogy a délutáni órák a legalkalmasabbak a szabadtéri polgári szertartáshoz, pontosan tüntessétek fel az egyes események kezdési és befejezési időpontját.
  • Helyszínek, kellékek: Minden eseményhez rögzítsétek a pontos helyszínt és azt is, hogy milyen kellékekre lesz szükségetek. Van, amihez elég a jókedv, de ez nem igaz mindenre!
  • Feladatok és felelősök: Fontos, hogy mindenki pontosan tudja a feladatát, a szolgáltatók a kulcsszereplők, például a tanúk és a koszorúslányok, no meg Ti magatok is. Puskázni ér!

Az esküvő menete nagyvonalakban

Esküvői forgatókönyv

Kiindulópontnak megosztunk veletek egy leegyszerűsített vázlatot, ami alapján könnyebb lesz elindulni. Lehet, hogy nálatok kimarad ezek közül valami, esetleg akad más, amit be kell tervezni a napba, ezért ne feledjétek, a jó forgatókönyv az, ami minden részletében rátok van szabva! Íme ehhez egy vázlat:

  • 10:00-14:30: Fodrász, smink, öltözködés - és persze ne felejtsetek el beiktatni egy gyors ebédet, mert másképp nem fogjátok bírni a napot!
  • 14:30-16:00: Kreatív fotózás nektek - közben pedig vendégváró és a szobák elfoglalása a násznép tagjainak, ha az esküvőhelyszín szállással jár együtt.
  • 16:00-18:00: Polgári és egyházi szertartás - utóbbinál külön ki kell emelni, hogy az időtartam függ a felekezettől és számolni kell egy kis sétával is.
  • 18:00-19:00: Gratuláció, csoportképek, csokordobás - ha nem terveztek külön nászajándék asztalt, itt érdemes megejteni az ajándékozást is.
  • 19:00-21:00: Vacsora és esküvői beszédek - amennyiben hagyományos lakodalomban gondolkodtok, ebben az időben lehet pár gyors játék.
  • 21:00-hajnalig: Tánc, tortavágás, éjféli vacsora és megint tánc - számoljatok azzal, hogy a menyasszonytánc sok időt elvesz, ha nagy a násznép!

A leggyakoribb bakik és a megoldások

Túl szoros időbeosztás:

Sok pár túlságosan optimista az időzítéssel kapcsolatban, aminek kapkodás és persze stressz az eredménye. Ahhoz, hogy ezt elkerüljétek, tervezzetek reálisan, beszéljetek előzetesen a szolgáltatókkal, hogy pontosan megtudjátok, mennyi időre van szükségük. Nem okozhat gondot egy kis csúszás, ha mindenre adtok magatoknak egy kis plusz időt.

 

Ajánlatkérésért kattints ide!

 

Esküvő B tervek nélkül:

Esküvői forgatókönyv

Sokan túlbiztosításnak érzik a tartalékterveket, pedig váratlan helyzetek mindig előfordulhatnak. Az időjárással például nem tudtok számolni, és bizony könnyen lehet, hogy egy kellemesnek ígérkező napot eső szakít félbe, tehát ha szabadtéri esküvőhelyszínt terveztek, legyen alternatív megoldásotok. És ne feledjétek, bármi változik, tájékoztassátok, akit kell.

A forgatókönyv segít, de ne ragaszkodjatok túlságosan hozzá, próbáljatok meg lazák maradni, hisz az egész arról szól, hogy jól érezzétek magatokat! Ha pedig elakadtatok a helyszín kereséssel, könnyen lehet, hogy nem is kell tovább nézelődnötök, elég, ha megismeritek, mit tud a Fenyőharaszt kastélyszálló, a Budapest-közeli esküvőhelyszínek egyik legjobbja!